Skip Navigation Linksobidni_dumi

Обидни думи и начин на говорене с малкото детеНяма родител, който със събуждането си сутрин да мисли как да нарани самоувереността на своето дете с насмешка и сарказъм. Затова винаги съм изненадан да видя родители, използващи обидни думи като „пикльо“ или „лигльо“ когато говорят с децата си – думи, които не биха разрешили друг да използва за детето им.
 
Често, без да мислим, от устните ни се изплъзват думи на гняв …може би повтарящи обиди, хвърлени по нас отдавна. (Спомняте ли си дали са Ви наричали с обидни думи като малко дете? А това предизвиква ли все още чувства на яд и болка у Вас?)

Словесните атаки могат да оставят белези като рани от нож, заличавайки сто прегръдки и отключвайки чувства на безполезност. Гневният или отвратен тон на гласа е нещо, което дори едногодишно дете намира за обидно, а истинските обидни думи стават все по-раняващи за детето около двегодишната му възраст, защото тогава то е свръхфокусирано върху думите и за него е много важно какво мислят другите.

Помнете, че като посланик, Вие изграждате дългосрочни взаимоотношения. Можете ли да си представите един дипломат да каже на един крал „Толкова си глупав!“ или „Млъкни!“? Дипломатите пазят самообладание и поддържат тон на уважение дори когато са ядосани, защото знаят, че днешният враг, е утрешен приятел. Така че, когато малкото Ви дете направи нещо, което наистина Ви ядосва, пропуснете викането и обидните думи и вместо това му кажете как сте се почувствали заради постъпката му: „Счупи любимата ми рамка за снимки и мама е ядосана, ядосана, ядосана!“

За щастие, комплиментите и милите думи също се помнят дълго. Затова предлагам няколко съвета как да замените лошите етикети, които нараняват детето Ви с описания, които формират характера му. Това е един от най-хубавите дарове, които можете да му дадете. Време е за играта, която наричам „Преобразувай това име!“ Вижте дали можете да замените всеки „етикет, който наранява“ с едно от „описанията, които помагат“.

Етикети, които нараняватОписания, които помагат
ВластенЛидер
НепослушенСмел 
ПревъзбуденЕнергичен, оживен, пламенен
ЛюбопитенЛюбознателен
Капризен в яденетоС изискан вкус, знае точно какво харесва
СрамежливВнимателен, мисли преди да действа 
МуденРазсъдлив, внимателен 
ИнатОтстояващ правата си
ЛигльоПрям
 

Автор: д-р Харви Карп​