Skip Navigation Linksloialni-programi

​​​​​​​Мотивационни програми за служители-родители


iztoshteni-roditeli.jpgЗнаехте ли че при появата на бебе в семейството, Вашите служители, независимо дали са майката или бащата, страдат от намалена работоспособност и концентрация, равняващи се на ефектите от алкохолизма?

Поради хроничното недоспиване и новите предизвикателства с отглеждането на детето до около 5 годшина възраст, докато се превърне в по-логично човече, Вашите служители имат повече злополуки на работното място и по-голяма заболеваемост.

 

Когато не спиш, не можеш да си продуктивен работник.

С нашите обучения за родители, Вашите служители ще повишат своята продуктивност, ще намалят разходите си за здравеопазване и ще повишат лоялността си към Вашата компания.

Предлагате ли на служителите си лоялни програми като допълнително здравно или пенсионно застраховане, медицинска и зъболекарска помощ, тийм билдинги и др.? С лоялните програми за родители Вие лекувате първопричините, а не симптомите.

Сдружение „Бебе и дете" предлага мотивационни програми за повишаване лоялността на служителите: бременни, очакващи и настоящи родители на бебета и деца от 0 до 5 годишна възраст.

Когато в семейството се появи бебе, Вашите служители, независимо дали са майката или бащата преминават през:

  • период на следродилна депресия, при около 40% от майките и 25% от бащите, като този процент стига до над 50% при бащите, чиито партньорки имат следродилна депресия;
  • страдат от хронично недоспиване, което понижава драстично работоспособността им и нивото им на концентрация, равняващо се на ефектите при алкохолизма;
  • страдат от по-голяма заболеваемост, защото преумората води до отслабване на имунната система;
  • повече посещения при лекари, повече прием на лекарства, повече пушене, повече катастрофи, повече конфликти в семейството;
  • хроничната преумора води до затлъстяване, което пък от своя страна води до повече случаи на диабет.

Носител на Нобелова награда по икономика, д-р Джеймс Хекман, е добре известен със своята теза, че най-добрата инвестиция за всяко общество е в ранното детско развитие. Изчисляването му показва, че такава инвестиция има годишна възвръщаемост от 10 %.​

Ще се радваме да прегърнете идеята и да видите смисъла и ползата от обвързването на имиджа на Вашата компания с позитивното родителство и подобряване на здравето в семейната единица, на хората от Вашия екип.


 


Изтощени татковци

no_need_for_DNA_test.jpg